Fjerne silikonproteser

Informasjon om fjerning av brystproteser

Hvis du ønsker å fjerne brystprotesene, må du være forberedt på at brystene faller mere sammen. Det kan være aktuelt å gjøre et brystløft senere for å stramme opp huden.

Vi fjerner protesene ved å gå inn i det gamle arret. Noen ganger må arret utvides noe dersom det er hard kapsel som skal fjernes samtidig.

I Norge regner man med at det er omtrent 100.000 kvinner som har silikon i brystene. Det er vanskelig å si hvor lenge en silikonprotese holder og når den må byttes ut. Det er stor variasjon i kvalitet og holdbarhet på brystproteser. Ved Cosmo Clinic brukes de beste silikonprotesene som finnes på markedet – fra Motiva.

Pasientuttalelser

«Har bytt bröstproteser hos dr. Berg. Är väldigt nöjd med kommunikation med kliniken både före och efter operationen. Erfaren personal och flotta lokaler. Topp standard! Väldigt nöjd! Tack.»

«Etter nesten 30 år med implantat i brystene ble disse fjernet av Dr. Thomas Berg på Cosmo Clinic i april 2020. Det ble i tillegg utført et brystløft. Implantat ble lagt inn som følge av trist utseende etter mange år med amming. Det er en stor lettelse å være kvitt implantatene, og kjenne at jeg er tilbake i min egen kropp. Ekstra hyggelig er det at resultatet etter brystløftet ble så fint. Får høre jeg ser både slankere og yngre ut, og også fått komplimenter til Dr. Berg på «godt håndverk» :) Jeg er utrolig godt fornøyd med resultatet, og det gir meg stor glede både fysisk og psykisk.»

Før operasjonen

Du må ha vasket deg i Hibiscrub kvelden før og samme morgen. Ta på rene klær, fjern smykker og sminke. Ikke ta på deodorant eller fuktighetskrem på kroppen.

Operasjonsdagen

Kom fastende til avtalen. Det vil si at du ikke drikker eller spiser på seks timer før inngrepet. Når du kommer til klinikken vil kirurgen ta bilder, og eventuelt tegne på deg. Du tas inn til oppvåkningen hvor du får en seng og føres videre inn til operasjonsstuen hvor anestesilege, anestesisykepleier og operasjonssykepleier tar hånd om deg. Du får en nål i armen og sovner etter kort tid. Du vil bli vasket i sprit og operasjonsområdet dekkes med sterile duker.

Protesene fjernes vanligvis gjennom det gamle arret og huden lukkes med sting som er selvoppløsende. Det legges tape på arrene som du bytter etter tre uker. Deretter bytter du tape annenhver uke.

Vi legger på deg en bandasje eller en BH.

Etter operasjonen

Dersom vi ikke fjerner kapsel, vil vanligvis inngrepet være lite smertefullt og du kan være i tilnærmet vanlig aktivitet etter 2-3 dager. Vær forsiktig med å strekke armene høyt over hodet.

Komplikasjoner er sjelden ved dette inngrepet.

 

 

 

Garanti på 10 år

De fleste produsentene av silikonproteser har 10 års garanti mot at protesen sprekker. Derfor anbefaler vi at protesene bør byttes etter ca. 10 år for å unngå komplikasjoner. Grunnen til dette er at det oppstår materialtretthet i protesene. Dersom gamle proteser sprekker, øker dette risikoen for kapseldannelse.

Fjerne silikon

En del kvinner ønsker å fjerne silikonprotesene. En grunn til å fjerne silikon kan være at man synes brystene er for store og ikke passer kroppen lenger. Dette gjelder særlig kvinner som la inn store proteser i ung alder og ikke føler det passer kroppen når de har blitt eldre. Enkelte kvinner har fått naturlig større bryster etter å ha gått opp i vekt, og har derfor ikke behov for ekstra volum i brystene. Andre kvinner ønsker å være «helt naturlige» og fjerne silikonprotesene, som de opplever som «kunstige». Hard kapsel er en grunn for noen. Kapseldannelse rundt protesene kan gi ømhet og smerter i brystene og noen kvinner ønsker derfor å fjerne protesene.

Breast Implant Illness (BII)

Noen kvinner opplever at silikonprotesene er årsak til at de får hodepine konsentrasjonsvansker, muskel- og leddplager, autoimmune sykdommer og føler seg trøtte. Dette fenomenet omtales om Breast Implant Illness (BII) og har vært omdiskutert siden 60-tallet. Det har vært gjort omfattende studier av sammenhengen mellom silikonproteser og slike plager, men man har ikke med sikkerhet kunnet bevise at det er noen sammenheng. Likevel opplever en del kvinner at plagene blir mindre etter at protesene er fjernet.

En bloc kapselektomi

Ved mistanke om BII opereres protesen ut sammen med kapselen/hinnen rundt protesen i ett stykke, også kalt «en bloc»-operasjon eller en bloc kapselektomi. Målet med dette er å fjerne kapselen som har vært i kontakt med protesen slik at man minsker risiko for at det skal være igjen silikonpartikler i brystet etter at protesen er fjernet.

En bloc kapselektomi er som oftest mulig når protesen ligger over brystmuskelen. Dersom protesen ligger under brystmuskelen er det derimot som oftest ikke mulig å utføre en bloc-operasjon da kapselen er vokst fast i brystmuskelen på forsiden og ribbein på bakside, slik at det å fjerne hele kapselen kan medføre skade på muskel og ribbein. I slike tilfeller fjerner vi så mye kapsel som det trygt lar seg gjøre, uten å skade noe.

Kirurgene ved Cosmo Clinic har utført et stort antall operasjoner på denne pasientgruppen, og har lang erfaring med fjerning av brystproteser og kapsel.

 

Kirurgene på Cosmo Clinic svarer på spørsmål fra pasientene

Kan jeg ligge på siden etter å ha fjernet brystprotesene?

Ja, du kan ligge på rygg og på siden etter protese- og kapselfjerning, men ikke på magen. 

Er det normalt at det klør etter operasjonen?

Ja. Kløe i dagene etter operasjon skyldes som oftest bandasjen eller behåen som gjør at det blir varmt og noe tett. Noen kan få varmeutslett. Kløe i ukene etter operasjon er ganske vanlig i området rundt såret og ofte et tegn på at det gror. Dersom kløen er plagsom, kan du ta en vanlig allergitablett som ofte hjelper mot kløe.